Succesvolle afscheidsreis NBE

Het Nederlands Burgemeesters Elftal (NBE) heeft ter gelegenheid  van het ombouwen van het NBE naar het Nederlands Burgemeesters & Wethouders Elftal (NBWE) en het afscheid  van 12 spelers een reis gemaakt naar Sicilië.

Tijdens de ledenvergadering van mei dit jaar is er besloten om het NBE om te vormen tot een Nederlands Burgemeesters & Wethouders Elftal. Het NBWE!

Ook het bestuur krijgt een verjongingskuur; Hans van der Pas de burgemeester van Rhenen is beoogd  voorzitter, Martijn Dadema burgemeester  van Raalte wordt penningmeester en Antoine Walraven burgemeester van Mill en Sint Hubert  wordt secretaris.

Het bestuur zal t.z.t. aangevuld worden met twee wethouders.

Het NBWE kan daarmee weer jaren vooruit.

Vanaf de oprichting in 1988 is het aantal gemeenten en dus burgemeesters bijna gehalveerd in Nederland, waardoor ook het aantal voetballende burgemeesters de  kritische ondergrens bereikte om uit te kunnen selecteren voor een representatief elftal. In die ruim 30 jaar is er ongeveer €635.000,- bijeen gespeeld voor de Nederlandse Lepra Stichting. (NLS) Middels de versterking door voetballende wethouders kan de NLS ook in de toekomst rekenen op steun vanuit het voetballend lokaal bestuur.

Om op een goede manier afscheid  te nemen van het NBE en een groot aantal inmiddels gepensioneerde burgemeesters is er een reis georganiseerd naar Sicilië. Afscheid genomen werd  van;

 • Cor Lamers burgemeester  Schiedam,
 • Fons Jacobs voormalig burgemeester Helmond,
 • Jan Waaijer voormalig burgemeester Zoetermeer,
 • Ton van den Berg voormalig burgemeester Heino,
 • Henk Heijman voormalig burgemeester Oost Gelre,
 • Gerd Prick voormalig burgemeester Groesbeek,
 • Ton Rombouts voormalig burgemeester Den Bosch,
 • Jos Som voormalig burgemeester Kerkrade,
 • Roy Ho ten Soeng voormalig burgemeester Venhuizen,
 • Huub van der Meer voormalig burgemeester De Lier,
 • Jan Leegwater voormalig burgemeester Scheemda,  
 • Geert van Vlokhoven gewestsecretaris Midden Limburg.

Alle afscheidnemende leden kregen een fraai shirt met hun naam erop aangeboden.

Pinkroccade, de Simgroep en Promotex de drie sponsoren hadden een zeer  bijzonder afscheidscadeau door maar liefst €4500,- te doneren aan de Nederlandse Lepra Stichting. Pinkroccade, de Simgroep en Promotex laten zien dat verantwoord maatschappelijk ondernemen meer is dan alleen woorden!

Tijdens de trip werd er natuurlijk ook een wedstrijd gespeeld tegen een elftal van Mazara del Vallo. In een zeer sportieve wedstrijd werd met 8-4 verloren. Speciaal voor deze wedstrijd was er door Promotex een nieuw tenue ter beschikking gesteld. Na afloop volgde een gezellig samenzijn.

De dag daarna werd Palermo bezocht met een werkbezoek aan de prefectura.

Een overheidsfunctionaris die speciaal is aangesteld om het lokale bestuur bij ze staan in de moeilijke problematiek van ondermijning. Onderwerp van gesprek was o.a. de aanpak van de georganiseerde criminaliteit in Italië.

Een zeer nuttig en functioneel gesprek voor de burgemeesters. Ook werd het NBE ontvangen op het stadhuis van Palermo door de locoburgemeester met een rondleiding door het eeuwenoude en zeer fraaie stadhuis.

Al met al kan het NBE terug zien op een mooie reis en een even mooie geschiedenis waarin het een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de strijd tegen de lepra in de wereld.